About Me

Καλωσόρισες στον ιστότοπό μου! Είμαι η Μαρία Αρχοντάκη και είμαι πιστοποιημένη δασκάλα hatha yoga 500 RYT από τη Yoga Alliance. Αποφοίτησα με Άριστα από το πρόγραμμα Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας της Ιατρικής Αθηνών. Έχω συνεργαστεί με το νοσοκομείο Μετροπόλιταν και πιο συγκεκριμένα με τη Δρ. Ζηναίς Κοντούλη και το Ιατρείο Χρόνιου Πόνου. Εκπόνησα έρευνα με θέμα τη μείωση του στρες σε άτομα με χρόνιο πόνο. Η έρευνα εκπροσωπήθηκε με επιτυχία σε ιατρικά συνέδρια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Παράλληλα εμπνεύστηκα και δημιούργησα ένα εργαλείο διαχείρισης στρες, ένα βιβλίο ζωγραφικής ενηλίκων για να βοηθήσει και με αυτό τον τρόπο όσους πάσχουν από στρες. Ασχολούμαι με τη συμβουλευτική στη διαχείριση του στρες, μέσω mind & body τεχνικών.  Έχω 7 χρόνια διδακτική εμπειρία στη γιόγκα στο ενεργητικό μου.

Το ταξiδι μου στη Yoga

Πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με τη γιόγκα στην εφηβεία μου. Εκείνη την περίοδο με βοήθησε να ξεπεράσω θέματα υγείας & τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της ηλικίας. Αμέσως συνειδητοποίησα τα θετικά οφέλη της στην ψυχολογία & το σώμα μου. Το 2016 με προτροπή της δασκάλας μου, αποφάσισα να κάνω το εκπαιδευτικό της γιόγκα και να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτήν. Σήμερα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Αντικατοπτρίζεται στις επιλογές μου, στη συμπεριφορά μου & στη φυσολοφική αντίληψη του κόσμου. Είναι πλέον τρόπος ζωής. 

Στόχος μου είναι να εμπνεύσω τους άλλους ν’ αυτοβελτιώνονται ν’ επιτυγχάνουν νοητική & σωματική ευεξία & να δεσμεύονται σε μακροπρόθεσμους στόχους υγείας & φυσικής κατάστασης. Επιθυμώ να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, να ξεπεράσουν τυχόν προβλήματα & τραυματικές εμπειρίες & να βοηθήσω να διαχειριστούν το stress τους. 

About Yoga

YOGA

Η λέξη γιόγκα είναι σανσκριτκή αρσενικού γένους. Κυριολεκτικά η λέξη γιόγκα σημαίνει ζυγός, αλλά μεταφορικά δηλώνει τη σύζευξη αντίθετων δυνάμεων και ενεργειών, την ένωση του κατώτερου με το ανώτερο, του εσωτερικού με το εξωτερικό.

Ως «ο γιόγκα» στα σανσκριτικά παραδοσιακά κείμενα εννοείται η φωτισμένη συνειδητή κατάσταση εσωτερικής σύνδεσης με την Ολότητα.

 

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η γιόγκα είναι ένα ολιστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει ασκήσεις σωματικές και νοητικές, το οποίο προέρχεται από την αρχαία Ινδία. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ γνωστή και στο δυτικό πολιτισμό, κυρίως σαν μορφή άσκησης, αλλά και σαν μέθοδος χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες.

Αναφορικά με το στρες, ένα τυπικό μάθημα χάθα γιόγκα περιλαμβάνει 4 επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους διαχείρισης του στρες: αναπνευστικές ασκήσεις, σωματικές ασκήσεις, τεχνικές χαλάρωσης και διαλογιστικές τεχνικές. Η κάθε μια δρα διαφορετικά στο σύστημα του στρες και επιφέρει διαφορετικές αντιδράσεις, όμως όλες έχουν ένα αποτέλεσμα, την μείωση ου στρες και προώθηση της σωματικής και της ψυχικής ευεξίας.

Αυτό συμβαίνει διότι η ρύθμιση της αναπνοής, ο συγχρονισμός κίνησης και αναπνοής, η ενσυνείδητη χαλάρωση, προετοιμάζουν το σώμα να δεχτεί τις διαλογιστικές τεχνικές που και αυτές με τη σειρά τους προκαλούν κατάπαυση των διακυμάνσεων του νου. Με τη γιόγκα, βιωματικά, αναπτύσσεται η ενσυναίσθηση και η εστίαση στο εδώ και στο τώρα. Είναι τεχνική

σώματος και μυαλού, ή αλλιώς δεξιότητα αυτορρύθμισης, που μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να επιδιορθώσει μια οδυνηρή ή δύσκολη εμπειρία σε μια θετική, ενισχύοντας την αίσθηση του αυτοελέγχου και την εμπιστοσύνη στον εαυτό.

Επιπλέον, η γιόγκα δρα μέσω διανοητικών διαδικασιών στο σύστημα του σώματος. Ο προσεκτικός, διαλογιστικός τρόπος συνδυασμού της αναπνοής και των ασκήσεων μειώνει τη δραστηριότητα του συστήματος του στρες. Όλα αυτά είναι απαραίτητα όταν θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτό και να ζούμε τη καθημερινότητα μας όντας παρόντες και στο κέντρο μας. Η γιόγκα εξάλλου πέρα από τη πρακτική εφαρμογή της τα 60 ή 90 λεπτά που διαρκεί, έχει εφαρμογή σε όλους τους τομείς της ζωής. Αντιπροσωπεύει την εξευγενισμένη διατροφή, την αρμονική συμπεριφορά και τη φιλοσοφική αντίληψη του κόσμου. Είναι ένα μέσο που μας διευκολύνει να διαχειριστούμε τον εαυτό μας, τις σκέψεις μας και τις επιλογές μας.

ΣΤΡΕΣ

Σύμφωνα με τον επιστημονικό ορισμό που επικρατεί σήμερα, ως στρες ορίζεται η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός όταν απειλείται η ομοιόσταση του.

Ομοιόσταση σημαίνει ότι συγκεκριμένες παράμετροι της λειτουργίας του οργανισμού πρέπει να διατηρούνται σταθερές για να υπάρχει ομαλή λειτουργία. Όλα τα συστήματα που συμμετέχουν και είναι υπεύθυνα για την απάντηση στο στρες, θεωρείται ότι ανήκουν στο σύστημα του στρες. Η ενεργοποίηση του συστήματος του στρες μπορεί να συμβεί είτε από εξωτερικά στρεσογόνα ερεθίσματα, είτε από εσωτερικά και οδηγεί σε συγκεκριμένες συμπεριφορικές και φυσικές αλλαγές που εμφανίζονται με συνέπεια.

 

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Αρχικά, το πρωί όταν ξυπνάμε στον οργανισμό μας εκκρίνεται κορτιζόλη (ορμόνη του στρες), η οποία μας δίνει την απαραίτητη ώθηση και εγρήγορση που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Από την άλλη, το σύστημα του στρες υπάρχει για να μας προστατέψει από εξωτερικούς κινδύνους, για παράδειγμα παλιά ένας τέτοιος κίνδυνος ήταν η απειλή από ένα ζώο.

Σήμερα δυστυχώς οι κίνδυνοι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υποκειμενικοί. Οι αντιλαμβανόμενοι κίνδυνοι είναι οι σχέσεις μας, οι πιεστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας μας, η κοινωνική και οικονομική επιβίωση μας. Οπότε οι μηχανισμοί ενεργοποίησης του stress υποκινούνται πολύ πιο συχνά από ότι θα έπρεπε. Ο μηχανισμός αυτός που υπάρχει για να μας βοηθά να επιβιώνουμε, καταλήγει να μας κάνει κακό επειδή δεν μπορούμε να διαχειριστούμε καταστάσεις. Από την υπερβολική ενεργοποίηση επέρχεται κόπωση των επινεφριδίων και burn-out. Πέραν των αρνητικών συναισθημάτων και συμπεριφορών που αποκτά ένα στρεσαρισμένο άτομο, έχουμε και άλλες επιπτώσεις.

Το στρες συνδέεται είτε άμεσα, είτε έμμεσα, με σημαντικά νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία. Η ανεπαρκής, μακροχρόνια αντίδραση στο stress οδηγεί στην υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, ενώ αποδεδειγμένα δύναται να προκαλέσει ανωμαλίες στη καθημερινή ζωή και τον ύπνο. Ως αποτέλεσμα, είναι η εμφάνιση περισσότερο διαδεδομένων νοσημάτων.

Stress Management

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΡΕΣ

Τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει το νοσογόνο στρες καθιστούν επιτακτική την ανάπτυξη κατάλληλων μεθόδων διαχείρισης και πρόληψης εμφάνισης των διαταραχών που σχετίζονται με το στρες. Γι’ αυτό έχει γίνει προσπάθεια ανάπτυξης τεχνικών διαχείρισης του στρες που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του, σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο. Όπως η ανταπόκριση στο στρες ποικίλει από άτομο σε άτομο, έτσι και οι μέθοδοι για την διαχείριση του παρουσιάζουν μία ποικιλομορφία. Αυτό που επιδιώκεται μέσω των προγραμμάτων διαχείρισης είναι να αναπτύξουν τα άτομα νέες δεξιότητες αντιμετώπισης, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις διάφορες προκλήσεις, πιέσεις και απειλές και να αποκτήσουν τον έλεγχο του περιβάλλοντος και του εαυτού τους.

Μερικές μέθοδοι διαχείρισης του στρες:

  • Διαφραγματικές Αναπνοές
  • Προοδευτική Μυϊκή Χαλάρωση
  • Καθοδηγούμενος Οραματισμός
  • Διαλογισμός
  • Γιόγκα
  • Αυτογενής Εκπαίδευση
  • Τεχνική Ενσυνειδητότητας
  • Τεχνικές Αποφόρτισης Συναισθημάτων
  • Έλεγχος του τρόπου Ζωής
0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στο Eshop
      Calculate Shipping
      Apply Coupon